Αντιμετώπιση πληγωμένης πατούσας

Βλέπετε το σκυλάκι σας να κουτσαίνει ξαφνικά; Μήπως έχει πληγώσει την πατούσα του; Μήπως πάτησε κάτι σκληρό ή αιχμηρό και τον έκοψε; Ας δούμε με ποιον τρόπο μπορείτε να θεραπεύσετε μια πληγωμένη πατούσα.

1.Καθαρίστε την πατούσα.

Ελέγξτε πρώτα αν έχει πατήσει κάποιο αγκάθι, γυαλί ή χαλίκι και βγάλτε το προσεκτικά. Αν είναι πολύ βαθιά, προσπαθήστε με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Ύστερα φροντίστε να πλύνετε την πληγή ή το ερεθισμένο σημείο με νερό ή ακόμα καλύτερα με αντισηπτικό.

2.Αν αιμορραγεί η πληγή πιέστε την για να σταματήσετε την αιμορραγία.

Με ένα καθαρό ύφασμα και μια παγοκύστη για να την περιορίσετε. Όσο πιο βαθύ το κόψιμο ή η πληγή τόσο περισσότερη αιμορραγία θα είναι και θα πάρει περισσότερο χρόνο για να σταματήσει. Αν είναι βαθύ τότε πρέπει να το πάτε στον κτηνίατρο.

3.Εκτιμήστε την κατάσταση.

Αν βλέπετε πως η αιμορραγία δεν σταματά ή είναι μεγάλη ποσότητα, τότε πρέπει να πάτε στον κτηνίατρο όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Όπως επίσης αν το κόψιμο ή η πληγή είναι βαθύ. Ίσως χρειαστεί να το δει ο κτηνίατρος για να γίνει κάποια επέμβαση με τοπική αναισθησία ή να χρειαστεί να πάρει το σκυλάκι σας αντιβίωση.

4.Αν βλέπετε ότι δεν είναι κάτι σοβαρό δέστε την πατούσα με επίδεσμο μετά τον καθαρισμό.

Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο για να σας συστήσει κάποια αλοιφή με αντιβιοτική δράση για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις. Αφού βάλετε την αλοιφή, το δένετε με ελαστικό επίδεσμο τον οποίο πρέπει να προσέχετε να τον διατηρείτε στεγνό και να τον αλλάζετε καθημερινά. Ειδικά σε περίπτωση που ματώνει η πατούσα. Αν είναι απλά μια μικρή γρατσουνιά από αγκάθι ή κάτι απλό, τότε δεν χρειάζεται να κάνετε αυτό το βήμα με τον επίδεσμο. Απλά, του βάζετε λίγο αντισηπτικό, το αφήνετε να στεγνώσει προσέχοντας τον σκύλο σας να μην το γλείψει και το αφήνετε.

5.Το αφήνετε να θεραπευτεί μόνο του.

Στην περίπτωση που η πληγή είναι βαθιά και χρειάζεται δέσιμο, τότε προσέχετε να μην δαγκώσει ο σκύλος τον επίδεσμο και προσπαθήσει να τον βγάλει. Ίσως χρειαστεί να του φορέσετε το ελισαβετιανό κολάρο. Μπορεί να θέλει λίγη προσοχή παραπάνω και χρόνος για να θεραπευτεί πλήρως. Να μην το ακουμπάτε γιατί μπορεί να πονάει και να προσέχετε στις βόλτες για να μην πληγώσει την πατούσα του ξανά.

Πηγή: whole-dog-journal.com

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts